SUA au ajuns în situaţia în care sunt nevoite să importe grâu din Europa

SUA au ajuns în situaţia în care sunt nevoite să importe grâu din Europa

Situația actuală din Statele Unite ale Americii arată că acestea se confruntă cu necesitatea de a importa grâu din Europa din cauza secetei care a afectat culturile agricole locale.

Această situație a dus la creșterea prețurilor pe piața internă, conform informațiilor transmise de Bloomberg și preluate de AGERPRES.

Cel puțin două nave încărcate cu grâu din Polonia au ajuns în Florida în acest an, iar multe alte livrări sunt așteptate în lunile următoare, potrivit unor surse apropiate acestui subiect, care au preferat să rămână anonime.

Sursele menționate au precizat că traderul de produse agricole Andersons Inc. a livrat grâul din Polonia către o fabrică de făină deținută de firma Ardent Mills din Tampa, statul Florida.

 

Aceste importuri rare de grâu reprezintă o lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii și-a pierdut importanța pe piața mondială a grâului în favoarea Rusiei, care este în prezent cel mai mare exportator mondial.

Seceta din anul precedent a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, ceea ce a dus la scumpirea transportului de cereale pe calea ferată. Vremea nefavorabilă înseamnă și că un număr record de fermieri americani ar putea renunța la cultivarea grâului, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

 

„Mai este vorba despre o rută comercială neobișnuită, dar are o logică, deoarece grâul american este scump”, spune Miroslaw Marciniak, analist la firma InfoGrain din Varșovia. „Pentru procesatorii americani de pe coasta de Est, este mai ieftin să primească cereale din Europa decât să le transporte din Kansas”, adaugă Marciniak.

 

Grâul american de iarnă, care este folosit în producția de pâine, se tranzacționează la un preț semnificativ mai mare față de grâul oferit de ceilalți mari exportatori mondiali.

În același timp, unele state din Europa de Est se confruntă cu un surplus de grâu, situație care recent a dus la impunerea de restricții asupra importurilor de grâu din Ucraina.

 

Pat Bowe, directorul general al companiei Andersons, afirmă că importurile din Europa sunt logice având în vedere diferența de preț, dar nu a dorit să comenteze dacă compania pe care o conduce a realizat astfel de tranzacții.

 

Datele furnizate de Uniunea Europeană arată că Polonia a exportat deja aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA în sezonul 2022-2023.

Este posibil ca în viitor să se înregistreze mai multe astfel de livrări din țările baltice spre SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *