Rusia aloca 10 milioane de dolari pe zi pentru mentinerea trupelor ruse la granita cu Ucraina

Rusia aloca 10 milioane de dolari pe zi pentru mentinerea trupelor ruse la granita cu Ucraina

Intretinerea celor peste 94.000 de soldati in apropierea granitelor Ucrainei si in „teritoriile ocupate temporar” costa Rusia aproximativ 10 milioane de dolari pe zi, a declarat duminica intr-o interventie la o televiziune ucraineana Andrei Rijenko, capitan de rangul I, adjunct al sefului Comandamentului Fortelor navale ucrainene intre 2004 si 2020, potrivit Ukrinform.

„Toate acestea costa bani seriosi. Daca luam ca referinta cifra anuntata de ministrul apararii, Oleksii Reznikov – 94.000 de soldati rusi comasati in apropierea granitelor Ucrainei – intretinerea unui astfel de grup costa aproximativ 10 milioane de dolari pe zi”, a afirmat Rijenko, remarcand totusi ca, in comparatie cu alte campanii, aceste costuri nu sunt chiar atat de mari.

„M-am uitat special la cat a costat mentinerea fortelor coalitiei internationale in Afganistan. Asadar, in momentul de varf al acestei operatiuni in 2011-2012, intretinerea efectivului de 120.000 de soldati a costat aproape o treime de miliard de dolari pe zi. Deci, intretinerea trupelor rusesti in apropierea granitelor ucrainene nu este atat de costisitoare pentru Moscova”, a concluzionat el, potrivit Agerpres.

In ultimii 25 de ani, bugetul Federatiei Ruse a crescut de 12 ori, a afirmat expertul militar ucrainean, indicand ca Moscova cheltuieste pentru intretinerea unui singur militar circa 100.000 de dolari, de sase ori mai mult decat Ucraina, a mentionat Rijenko.

Aceasta ofera Rusiei posibilitatea sa utilizeze manevrele desfasurate de-a lungul frontierei cu Ucraina cu scopul de a influenta psihologic societatea ucraineana, a spus expertul citat, adaugand ca Moscova recurge constant la aceasta tactica din 2014. „Dar cu sapte ani in urma, fortele mobilizate de Rusia la frontiera ucraineana erau mult mai numeroase”, remarca el.

„In acest timp s-au format armate intregi nu departe de granitele noastre. Cu doar doua saptamani in urma, un punct de comanda al Armatei a 20-a ruse a fost deschis in orasul Voronej”, a indicat capitanul ucrainean, adaugand ca Rusia transfera in regiune noi rachete, avioane, tancuri si creeaza conditii pentru cazarea soldatilor.

Adica, in principiu, exista o acumulare de potential de lupta, a explicat el, subliniind in acelasi timp ca Kremlinul prezinta deformat situatia in mass-media: pentru publicul intern rus, agresorul nu ar fi Rusia, ci Ucraina.

„In plus, este amplificata toata aceasta isterie legata de Ucraina. O multime de stiri sunt difuzate de televiziunile de stat ruse in care se vehiculeaza teza ca Ucraina ‘se pregateste sa atace Donbasul’. Se exercita astfel o influenta nu numai asupra populatiei din Ucraina, ci si asupra populatiei din Rusia”, spune acesta.

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a declarat vineri in parlamentul de la Kiev ca nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federatiei Ruse la sfarsitul lunii ianuarie, indicand ca numarul efectivelor comasate de Rusia in apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.

Ucraina si aliatii sai din NATO au tras un semnal de alarma cu privire la concentrarea de trupe si echipamente militare rusesti in apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina in acest an, ceea ce provoaca ingrijorari ca ostilitatile aflate in stare latenta in Donbas, in estul Ucrainei, ar putea degenera intr-un razboi deschis.

3 thoughts on “Rusia aloca 10 milioane de dolari pe zi pentru mentinerea trupelor ruse la granita cu Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *