Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la v├órsta de 96 de ani. Medicii s─âi au devenit ├«ngrijora╚Ťi cu privire la starea ei de s─ân─âtate, joi, 8 septembrie, dup─â o evaluare am─ânun╚Ťit─â, ╚Öi recomandaser─â ca ea s─â r─âm├ón─â sub supraveghere medical─â permanent─â la Castelul Balmoral din Sco╚Ťia. ├Äntre timp, membrii familiei regale s-au adunat la castelul Balmoral.

Elisabeta a II-a s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de peste 70 de ani, fiind devansat─â doar de Ludovic al XIV-lea al Fran┼úei, care a devenit rege la v├órsta de patru ani. Domnia lui Ludovic al XIV-lea, de 72 de ani ┼či 110 zile, a fost ├«ntre 1643 ┼či 1715. Regina a devenit monarh la v├órsta de 25 de ani, ├«n urma decesului tat─âlui s─âu pe 6 februarie 1952. Noul rege Charles a descris ziua de ast─âzi ca fiind „un moment de cea mai mare triste┼úe pentru mine ┼či pentru to┼úi membrii familiei mele”. A ├«nceput o perioad─â de doliu na┼úional ├«n Marea Britanie ce urmeaz─â s─â dureze p├ón─â la ├«nmorm├óntare, care se a┼čteapt─â s─â aib─â loc ├«n 10 zile.

Trupul ei va fi mutat la Palatul Buckingham, unde probabil va r─âm├óne timp de cinci zile. Noul rege ├Än momentul ├«n care regina a murit, tronul a trecut imediat ┼či f─âr─â ceremonie la mo┼čtenitor, Charles, fostul Prin┼ú de Wales. Exist─â ├«ns─â o serie de etape ┼či tradi┼úii pe care acesta trebuie s─â le parcurg─â pentru a fi ├«ncoronat rege, relateaz─â BBC. Unul dintre primele sale acte este s─â decid─â dac─â va domni ca Regele Charles al III-lea sau dac─â ├«┼či va lua un alt nume. De exemplu, prenumele bunicului s─âu, George al VI-lea, a fost Albert, dar a domnit folosind unul dintre numele sale secundare. Charles ar putea alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George. Totu┼či din declara┼úiile anterioare se crede c─â va merge sub titulatura de Charles al III-lea. El nu este singurul care se confrunt─â cu o schimbare de titlu. De┼či este mo┼čtenitor al tronului, prin┼úul William nu va deveni automat prin┼ú de Wales. Cu toate acestea, el mo┼čtene┼čte imediat cel─âlalt titlu al tat─âlui s─âu, Duce de Cornwall. So┼úia sa, Catherine, va fi cunoscut─â sub numele de Ducesa de Cornwall.

Cine a fost Regina Elisabeta Elizabeth a fost fiica cea mare a prin┼úului Albert, duce de York, ┼či a so┼úiei sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Fiind copilul unui fiu mai mic al regelui George al V-lea, t├ón─âra Elisabeta a avut pu┼úine ┼čanse de a accede la tron p├ón─â c├ónd unchiul ei, Eduard al VIII-lea (ulterior duce de Windsor), a abdicat ├«n favoarea tat─âlui ei, la 11 decembrie 1936, moment ├«n care tat─âl ei a devenit regele George al VI-lea, iar ea a devenit mo┼čtenitoare prezumtiv─â. ├Än vara anului 1951, starea de s─ân─âtate a Regelui George al VI-lea s-a ├«nr─âut─â┼úit, iar Prin┼úesa Elisabeta l-a reprezentat la diverse evenimente. La 7 octombrie, ea ┼či so┼úul ei au pornit ├«ntr-un turneu de mare succes ├«n Canada ┼či SUA. Dup─â Cr─âciunul din Anglia, ea ┼či ducele au plecat ├«n ianuarie 1952 pentru un turneu ├«n Australia ┼či Noua Zeeland─â, dar pe drum, la Sagana, Kenya, au primit vestea mor┼úii regelui, la 6 februarie 1952. Elisabeta, acum regin─â, a zburat imediat ├«napoi ├«n Anglia. Primele trei luni ale domniei sale, perioada de doliu deplin pentru tat─âl ei, au fost petrecute ├«ntr-o izolare relativ─â. Dar ├«n var─â, dup─â ce s-a mutat de la Clarence House la Palatul Buckingham, ┼či-a asumat ├«ndatoririle ┼či a efectuat prima deschidere oficial─â a Parlamentului la 4 noiembrie 1952. ├Äncoronarea ei a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953. ├Än cei 70 de ani de domnie, regina Elisabeta a II-a a fost servit─â de 16 prim-mini┼čtri. De la Winston Churchill la „Doamna de Fier” Margaret Thatcher. Cel mai recent premier fiind Liz Truss, care s-a ├«nt├ólnit pe 6 septembrie cu regina la castelul Balmoral, ca parte a procesului oficial de desemnare. Regina Elisabeta a II-a a condus Marea Britanie ├«n cei peste 70 de ani prin numeroase evenimente majore. De la era decoloniz─ârii, la r─âzboiul Rece, la probelmele din Iralanda de Nord, la diferite crize financiare, dar ┼či recent prin Brexit. Chiar dac─â func┼úia de rege/ regin─â nu are o putere efectiv─â ├«n luarea de decizii ├«n Marea Britanie. Prin domnia sa, Regina Elisabeta a II-a a fost probabil una dintre cele mai influente personalit─â┼úi ale ultimelor dou─â secole.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *