Reactia Rusiei privind aderarea Ucrainei si R. Moldova la UE

Reactia Rusiei privind aderarea Ucrainei si R. Moldova la UE

Kremlinul catalogheaza drept o ”afacere interna a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei si Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP, potrivit News.ro.

”Aceasta este o afacere interna a Europei”, a declarat presei un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Este ”important”, insa, pentru Moscova ca ”toate aceste procese sa nu aduca mai multe probleme Rusiei (…), in relatiile acestor tari cu Rusia”, subliniaza el.

Peskov isi exprima totodata speranta ca acest lucru sa nu conduca la o deteriorare a relatiilor Moscovei cu Bruxellesul, care se afla in prezent la un nivel atat de scazut ”incat este foarte dificil sa fie degradate mai mult”.

Dmitri Peskov denunta vointa Republicii Moldova de a ”deveni mai europeana ca europenii insisi”.

El subliniaza ca Turcia – un stat candidat la UE de vreo 20 de ani – ”nu a putut niciodata sa inainteze mai mult. Insa, in acelasi timp, a devenit o tara suverana si independenta”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov considera ca o aderare a Ucrainei si Republicii Moldova nu prezinta ”niciun risc” pentru Rusia, pentru ca UE nu este o alianta militara.

Insa el acuza intr-un vocabular martial UE si NATO de faptul ca vor sa intre in razboi cu Rusia, asa cum au facut-o nazistii la vremea lor.

”Hitler a adunat sub stindardul sau o mare parte a Europei pentru a lupta impotriva Uniunii Sovietice”, declara intr-o vizita in Azerbaidjan Lavrov.

”Azi, UE si NATO aduna o asemena coalitie contemporana pentru a lupta si, intr-o mare masura, pentru a face razboi cu Rusia”, acuza el.

Cei 27 au recunoscut joi, intr-un summit UE, la Bruxelles, statutul de state candiate la aderarea la Uniune Ucrainei si Republicii Moldova.

Aceasta decizie istorica marcheaza inceputul unui proces indelungat si complex, in vederea unei aderari la UE.

Georgia, care vrea si ea sa adere la UE, este necesar sa realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat.

O vasta manifestatie de sustinere a aspiratiilor europene ale acestei tari din Caucaz este prevazuta vineri seara in capitala georgiana, Tbilisi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *