Olanda legalizează eutanasia pentru copiii sub 12 ani, aflaţi în stadiu terminal

Olanda legalizează eutanasia pentru copiii sub 12 ani, aflaţi în stadiu terminal

Eutanasia pentru copiii mici, care suferă de dureri insuportabile şi incurabile, va fi posibilă în Ţările de Jos, a anunţat vineri guvernul, această fiind o măsură pe care pediatrii olandezi o cereau de ani de zile, relatează AFP.

Executivul a precizat că în decursul unui an, măsura se va aplica unui “grup mic”, de cinci până la zece copii cu vârsta sub 12 ani, “pentru care opţiunile de îngrijire paliativă nu sunt suficiente pentru a le alina suferinţa”.

Este vorba despre “copii cu o boală sau o tulburare atât de gravă, încât moartea este inevitabilă şi (…) aşteptată într-un viitor previzibil”, a explicat ministrul olandez al Sănătăţii, Ernst Kuipers. Moartea asistată va fi posibilă “atunci când va fi singura alternativă rezonabilă pentru un medic de a pune capăt suferinţei disperate şi insuportabile a copilului”, a subliniat el într-o scrisoare adresată Parlamentului.

 

Eutanasia este deja legală în Olanda pentru persoanele de peste 12 ani care îşi pot da consimţământul şi pentru bebeluşii sub un an, cu acordul părinţilor. Belgia devenise în februarie 2014 prima ţară din lume care a luat decizia de a permite minorilor “capabili de discernământ” să aleagă eutanasia fără limită de vârstă.

În urma unei reevaluări a reglementării existente, guvernul olandez a decis, la rândul său, să extindă moartea asistată. În Olanda, “dacă un copil nu este în măsură să ia decizia, părintele va putea să facă acest lucru, după consultarea medicului”, a declarat pentru AFP Axel Dees, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

 

 8.700 de olandezi au apelat la eutanasie asistată, în 2022

Decizia vine după ani de dezbateri şi s-a lovit de împotriviri inclusiv în cadrul coaliţiei de guvernare a premierului Mark Rutte, unde două partide sunt de influenţă creştină. “Este o chestiune deosebit de complexă, care se referă la situaţii foarte dificile”, a recunoscut ministrul Ernst Kuipers, citat într-un comunicat.

 

Reglementările ar urma să fie publicate în acest an, potrivit guvernului. O evaluare va avea loc la câţiva ani după intrarea sa în vigoare.

 

La 1 aprilie 2002, Olanda a devenit prima ţară din lume care a autorizat această eutanasia ca procedură medicală. Belgia i-a urmat curând exemplul. În fiecare an, în Olanda, tot mai multe persoane recurg la eutanasie – 8.700 anul trecut, potrivit cifrelor oficiale. Majoritatea sufereau de cancer în fază terminală

 

Sursa : ObservatorObservator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.