Neuralink, compania lui Elon Musk, a implantat primul cip în creierul unui om.

Neuralink, compania lui Elon Musk, a implantat primul cip în creierul unui om.

Fondatorul Neuralink a anunțat într-o postare pe X (fostul Twitter) că primul om a primit duminică un implant de la startup-ul cu cipuri cerebrale și că „se recuperează bine”.

„Rezultatele inițiale arată o detectare promițătoare a vârfurilor de neuron”, a adăugat Elon Musk.

FDA a autorizat anul trecut compania să efectueze primul test al implantului pe oameni. Spike-urile, descrise de Institutul Național de Sănătate ca fiind activitatea neuronilor, sunt celule care transmit semnale electrice și chimice în jurul creierului și în organism, potrivit The Guardian.

Studiul Prime al startup-ului testează interfața creier-computer fără fir pentru a evalua siguranța implantului și a robotului chirurgical. Acesta evaluează funcționalitatea interfeței, care permite persoanelor cu tetraplegie să controleze dispozitivele cu gândurile lor, conform site-ului companiei.

Elon Musk a divizat opinia publică după ce a anunțat că cipul său cerebral controversat, Neuralink, a fost implantat pe un om. Neuralink are scopul de a permite unei persoane să își controleze telefonul sau alte dispozitive cu mintea, potrivit lui Musk. Primul produs al Neuralink, numit Telepathy, permite controlul dispozitivelor prin gândire.

Compania intenționează să redreseze autonomia persoanelor cu nevoi medicale nesatisfăcute și să deblocheze potențialul uman. Reacțiile online au variat între îngrijorare și speranță.

În alte știri, Reuters a raportat că Neuralink a primit amendă pentru încălcarea normelor DoT privind circulația materialelor periculoase. Anchetele au constatat că firma nu s-a înregistrat ca transportator de materiale periculoase și a depistat ambalarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase.

Neuralink a obținut autorizația FDA pentru primul studiu uman al implantului său anul trecut, evaluată la 5 miliarde de dolari. În urma unui raport Bloomberg, mii de oameni și-au exprimat interesul pentru implantul pe creier. Compania caută voluntari paralizați din cauza leziunilor spinale sau a sclerozei laterale amiotrofice.

Se preconizează că Neuralink va efectua 11 implanturi în 2024 și până la 22.000 până în 2030. Operația implică îndepărtarea unei bucăți de craniu și inserarea firelor subțiri și electrozilor în creier. Neuralink a efectuat deja 155 de implanturi pe animale, inclusiv pe porci și maimuțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.