Locuinta din perioada expansiunii maghiare in Transilvania

Locuinta din perioada expansiunii maghiare in Transilvania

În cursul cercetărilor efectuate în decursul ultimelor două luni, au fost observate urme ale unei așezări medievale, inclusiv rămășițele unei case din perioada Evului Mediu Timpuriu.

Inventarul de ceramică descoperit a permis datarea acestei locuințe în a doua jumătate a secolului al X-lea. Studiile istorice au condus la concluzia că aceasta se încadrează în contextul expansiunii maghiare în regiunea Transilvaniei.

“Locuința este dotată cu cuptoare de piatră pentru gătit, ceea ce era obișnuit în acea perioadă.

Ceea ce deține relevanță este faptul că face parte dintr-o așezare mai largă situată pe Dealul Furcilor, care a avut conexiuni cu pătrunderea primilor călăreți maghiari în această zonă a Transilvaniei, deoarece expansiunea a avut loc în etape diferite.

Aceste așezări au găzduit populații variate, incluzând romani și slavi, dar din perspectivă cronologică sunt contemporane cu primele incursiuni ale călăreților maghiari în această regiune”, a declarat arheologul Radu Ota.

Conform acestuia, pe teritoriul municipiului Alba Iulia au fost dezvăluite numeroase așezări din aceeași perioadă.

“În diferite zone ale municipiului Alba Iulia, există dovezi că aici a existat un centru de locuire puternic, posibil chiar un centru de putere. Se face referire la un voievodat pe care l-am numit ‘Voievodatul de la Bălgrad’.

Aceste descoperiri timpurii din perioada medievală sunt deosebit de semnificative pentru a înțelege extinderea locuirii în jurul acestui centru de putere care s-a dezvoltat în apropierea Albei Iulia”, a adăugat arheologul de la Muzeul Național al Unirii.

În cadrul aceleiași cercetări arheologice, au fost găsite și obiecte rare din perioada stăpânirii romane în Dacia, fiind identificate un total de 56 de complexe arheologice.

Printre acestea se numără opt piese de aur, un vas din bronz unic în provincia Dacia, o coasă rară datând din mijlocul secolului al III-lea, precum și sute de fragmente de ceramică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.