Liderii Finlandei anunță sprijin pentru aderarea la NATO, apropiind națiunea de aderarea la alianță

Liderii Finlandei anunță sprijin pentru aderarea la NATO, apropiind națiunea de aderarea la alianță

Președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat joi sprijinul pentru aderarea la NATO, apropiind națiunea nordică, care împarte o graniță de 800 de mile cu Rusia, cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA. Kremlinul a răspuns spunând că această mișcare ar fi o amenințare pentru Rusia.
Declarația de sprijin pentru NATO din partea președintelui Sauli Niinisto și a prim-ministrului Sanna Marin era așteptată, după ce guvernul finlandez a înaintat recent parlamentului țării un raport privind securitatea națională în care a conturat calea spre aderarea la alianță ca una dintre opțiunile Finlandei.


În declarația comună, Niinisto și Marin au spus: „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali mai trebuie să luarea acestei decizii va fi luată rapid în următoarele zile.”

Mai târziu, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Finlandei la alianță ar fi o amenințare pentru Rusia și nu va contribui la mai multă securitate.
„Așa cum am spus de multe ori înainte, extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”, a spus Peskov reporterilor. El a adăugat că reacția Rusiei va depinde de activitatea NATO în apropierea granițelor sale.
„Va depinde de ce va presupune acest proces de extindere, de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Rusia va analiza situația cu intrarea Finlandei în NATO și va elabora măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate.

De la invazia rusă a Ucrainei în luna februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO în Finlanda a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80% în unele sondaje.

Liderii Finlandei anunță sprijin pentru aderarea la NATO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *