Israelul bombardează Fâșia Gaza.

Israelul bombardează Fâșia Gaza.

Armată: 300.000 de soldați „așteaptă în apropiere de graniță să execute misiunea”

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat „atrocitățile brutale” comise de Hamas și a promis mai mult sprijin pentru Israel. Forțele israeliene au continuat bombardamentele împotriva Hamas din Fâșia Gaza. Numărul oamenilor uciși în războiul care a început de cinci zile a depășit 2.200.

Gaza rămâne fără electricitate

Singura centrală electrică din Gaza ar urma să-și înceteze activitatea în perioada imediat următoare, după ce autoritățile palestiniene au anunțat că vor rămâne fără combustibil pentru a o alimenta în aproximativ 12 ore, informează BBC.

Palestinienii din Gaza se bazează de mult timp pe generatoare pentru a-și alimenta casele, birourile și spitalele, dar nu mai au cum să importe combustibil după ce Israelul a impus „un asediu total”.

De asemenea, Israelul a întrerupt alimentarea cu energie electrică în Gaza de luni, simultan cu livrările de alimente, combustibil și apă.

Aproximativ 80% dintre locuitorii din Gaza se bazau pe ajutorul umanitar chiar și înainte de începerea ultimului război.

Miercuri, agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat că aproape o jumătate de milion de persoane nu și-au putut primi rațiile de hrană începând de sâmbătă.

Un tânăr palestinian stă în fața unei clădiri arse în urma unor lovituri aeriene israeliene în cartierul al-Rimal din orașul Gaza, 10 octombrie 2023.
Un tânăr palestinian stă în fața unei clădiri arse în urma unor lovituri aeriene israeliene în cartierul al-Rimal din orașul Gaza, 10 octombrie 2023.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că proviziile pe care le-a prepoziționat pentru șapte spitale s-au epuizat deja, pe fondul valului de răniți, iar Organizația Medici fără Frontiere a declarat că echipamentele chirurgicale, antibioticele, combustibilul și alte provizii s-au epuizat în două spitale pe care le administrează în Gaza, transmite Associated Press.

„Am consumat stocuri de urgență pentru trei săptămâni în trei zile, în parte din cauza celor 50 de pacienți care au sosit deodată”, a declarat Matthias Kannes, șeful misiunii grupului umanitar din Gaza.

El a precizat că cel mai mare spital din teritoriu, Al-Shifa, mai are suficient combustibil doar pentru trei zile.

Atacuri cu rachete în Liban

Israelul atacă cel puțin două zone din Liban, miercuri la prânz, ca răspuns la o rachetă trasă de gruparea Hezbollah.

„Zona din jurul Dhayra este bombardată de artileria inamică, în timp ce zona din jurul Yarin este lovită de obuze cu fosfor”, a raportat Agenția Națională de Știri din Liban, potrivit BBC.

Atacul armatei israeliene vine la jumătate de oră după ce o rachetă a fost trasă din Liban spre un post militar israelian de la graniță.

Racheta antitanc a lovit în apropiere de satul Arab Al-Aramshe, a declarat armata.

Nu este prima dată când au izbucnit violențe la granița cu Libanul în ultimele zile.

Hezbollah – care este susținută de Iran, dar desemnată organizație teroristă de Israel și de o mare parte a Occidentului – a lansat mai multe rachete asupra Israelului de când Hamas și-a început asaltul.

300.000 de militari israelieni așteaptă „să execute misiunea”

Armata israeliană a difuzat miercuri raportul său zilnic cu privire la luptele începute în urmă cu cinci zile.

Purtătorul de cuvânt al Forțele de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus, a declarat că armata a reconstruit bariera din jurul Fâșiei Gaza și că a trimis „infanterie, soldați blindate, corpuri de artilerie”, plus 300.000 de rezerviști în apropiere de de granița cu teritoriul controlat de Hamas.

Militarii se află „aproape de Fâșia Gaza, pregătindu-se să execute misiunea care ne-a fost încredințată de guvernul israelian – și anume să ne asigurăm că, la sfârșitul acestui război, Hamas nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni”, a spus reprezentantul IDF, citat de BBC.

Conricus a menționat că luptele se vor intensifica, iar scenele din Gaza „vor fi mai greu de înțeles și de înfruntat” în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.