Interzicerea petrolului marchează un punct de cotitură în măsurile Occidentului împotriva Rusiei

Interzicerea petrolului marchează un punct de cotitură în măsurile Occidentului împotriva Rusiei

Războiul mătură vechile certitudini. Propunerea de interdicție a petrolului este cel mai recent mod de neconceput anterior prin care relația Rusiei cu Occidentul s-a schimbat.

Când tancurile rusești au intrat în Ucraina pe 24 februarie, declanșând cel mai critic război din Europa din 1945, a aruncat întregul continent în tulburări și incertitudine. Totuși, un lucru a rămas același: Europa a continuat să cumpere energie rusească.

În ciuda opoziției majorității țărilor europene față de invazie, Rusia câștigă aproximativ 1 miliard de dolari pe zi din exporturile occidentale de combustibili fosili, spun oficialii ucraineni. Continuă să furnizeze aproximativ un sfert din țițeiul Europei și două cincimi din gazul natural pe care îl arde – o relație care datează din timpul Războiului Rece.

Uniunea Europeană pare să asigure interzicerea importurilor de petrol rusesc în cele 27 de state membre ale sale, o schimbare istorică menită să lovească finanțele naționale ale Rusiei și să-și slăbească mașina de război. Uniunea Europeana. de asemenea, intenționează să elimine Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, de la sistemul internațional de plăți SWIFT. Uniunea Europeana si Regatul Unit a luat măsuri pentru a opri oligarhii ruși să cumpere case și iahturi de milioane de dolari. Sportivii ruși și belaruși sunt interziși la turneele sportive majore.

Reacția este mai puternică decât s-ar fi așteptat chiar și cei mai mari critici ai Rusiei. Și toate acestea pentru o țară care în urmă cu 20 de ani a fost declarată de economiștii occidentali ca fiind printre cele mai promițătoare economii emergente din lume și un punct fierbinte pentru investiții, alături de celelalte așa-numite țări BRICS din Brazilia, India, China și Africa de Sud.

„Pentru U.E. a propune acest pas este ceva despre care, dacă tu și cu mine am fi avut această discuție în urmă cu două luni, probabil am fi ajuns la concluzia că ar fi de neconceput”, a spus John Lough, expert în securitate energetică la centrul de reflecție Chatham House din Londra.

„Imposibilul a devenit noul normal și acesta nu este sfârșitul. Este probabil să vedem mai multe țări care se îndepărtează mai rapid de gazul rusesc. Viitorul pe termen lung al Rusiei ca furnizor de combustibili fosili al Europei este în pericol.”

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, organismul executiv al UE, a anunțat miercuri planuri pentru o „interdicție completă a importurilor pentru tot petrolul rusesc, transport maritim și conducte, brut și rafinat”. Majoritatea țărilor vor elimina treptat țițeiul rusesc în decurs de șase luni și petrolul rafinat până la sfârșitul anului, spun planurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *