Cum a facut Occidentul cea mai periculoas─â versiune a lui Putin

Cum a facut Occidentul cea mai periculoas─â versiune a lui Putin

(CNN) ├Än ultimul deceniu,┬áRusia rena╚Öterea lui┬áVladimir Putin┬áa fost o preocupare perpetu─â pentru mul╚Ťi din Occident. Aceste preocup─âri nu sunt lipsite de temei.┬áEste incontestabil c─â Putin ╚Öi cercul apropiat al Pre╚Öedintelui au crescut ├«n ├«ncredere ├«n aceast─â perioad─â.┬áFie c─â este vorba de anexarea unor p─âr╚Ťi ale altei na╚Ťiuni, sus╚Ťinerea unui dictator ├«ntr-un r─âzboi str─âin sau┬áotr─âvirea disiden╚Ťilor┬ápe p─âm├óntul rus.

Kremlinul lui Putin nu pare s─â mai caute validarea unui Occident care a permis beligeran╚Ťa Moscovei s─â creasc─â cu un efect redus asupra comportamentului s─âu.Lumii i s-a amintit de ├«ncrederea Rusiei ├«n ultimele s─âpt─âm├óni.┬áPe m─âsur─â ce pre╚Ťurile gazelor cresc ├«n ├«ntreaga Europ─â din cauza unei aprovizion─âri reduse de gaz rusesc ╚Öi Putin rupe leg─âturile diplomatice slabe ale na╚Ťiunii sale cu NATO, merit─â s─â examin─âm c├ót de grav l-au interpretat gre╚Öit factorii de decizie occidentali pe Putin ╚Öi i-au ignorat disponibilitatea de a folosi armele pe care le are la dispozi╚Ťie.

Criza energetic─â la┬ánivel european┬ádezv─âluie un instrument foarte puternic care ofer─â Rusiei p├órghie ├«n rela╚Ťia sa cu Europa: rezervele sale de gaze.

Nu este un secret pentru nimeni c─â multe ╚Ť─âri europene, inclusiv Germania, depind de aprovizionarea Rusiei cu gaze naturale.┬áLipsurile recente au afectat nu doar riscurile economice, ci ╚Öi geopolitice ale acestei dependen╚Ťe.├Än timp ce Rusia ├«╚Öi ├«ndepline╚Öte obliga╚Ťiile existente de a aproviziona ╚Ť─ârile europene, anali╚Ötii spun c─â ar putea cre╚Öte exporturile pentru a permite depozitarea ├«nainte de ceea ce ar putea fi o iarn─â rece, reduc├ónd astfel costurile ╚Öi calm├ónd nervii.

├Äntrebarea din perspectiva rus─â este, de ce ar trebui noi?┬áMoscova ├«nc─â a╚Öteapt─â aprobarea de reglementare german─â pentru┬áNord Stream 2┬á, o conduct─â controversat─â care ar conecta Rusia de Germania ╚Öi ar furniza cantit─â╚Ťi mari de gaz c─âtre Europa de Vest.┬áÔÇ×Dac─â autoritatea german─â de reglementare va ├«nm├óna m├óine autoriza╚Ťia pentru aprovizionare, livr─ârile de 17,5 miliarde de metri cubi vor ├«ncepe poim├óineÔÇŁ, a declarat Putin joi la un forum televizat, d├ónd vina pe politica energetic─â a UE pentru recenta criz─â a gazelor ╚Öi pre╚Ťurile ridicate, a raportat Reuters.

Conducta este controversat─â, deoarece mul╚Ťi o v─âd ca pe un proiect de influen╚Ť─â geopolitic─â pentru Moscova, o team─â care nu s-a temperat atunci c├ónd vicepremierul rus Alexander Novak a spus la ├«nceputul acestei luni c─â ÔÇ×finalizarea timpurie a certific─âriiÔÇŁ pentru Nord Stream 2 ar ajuta la ÔÇ×r─âcireÔÇŁ ├«n afara situa╚Ťiei actuale.ÔÇŁPe l├óng─â avantajele financiare ╚Öi geopolitice care ar putea veni din dependen╚Ťa Europei de gazul rusesc, contribuie ╚Öi la o nara╚Ťiune politic─â intern─â care a evoluat de-a lungul timpului ├«n Rusia: Occidentul continu─â s─â gre╚Öeasc─â lucrurile.

Sta╚Ťia de compresoare Slavyanskaya, situat─â ├«n regiunea Leningrad din Rusia, este punctul de plecare al conductei Nord Stream 2.

Sta╚Ťia de compresoare Slavyanskaya, situat─â ├«n regiunea Leningrad din Rusia, este punctul de plecare al conductei Nord Stream 2.ÔÇ×Miezul acestei nara╚Ťiuni este c─â Europa ╚Öi Occidentul trebuie s─â-╚Öi reg├óndeasc─â politicile rupte, fie ele ├«n ceea ce prive╚Öte energia, interven╚Ťia extern─â sau construirea na╚ŤiuniiÔÇŁ, spune Oleg Ignatov, analist senior la Crisis Group din Rusia.”Acum zece ani, acest argument a fost mai defensiv, deoarece Kremlinul a vrut s─â se protejeze de criticile guvernelor occidentale sau ale ONG-urilor.

Dar acum Rusia poate sus╚Ťine c─â politicile occidentale au e╚Öuat at├ót de grav ├«n Libia, Siria ╚Öi acum ├«n Afganistan ├«nc├ót abordarea Rusiei a fost de fapt corect─â tot timpulÔÇŁ, adaug─â el.E╚Öecul occidental ╚Öi succesul Rusiei sunt, desigur, relative la priorit─â╚Ťile fiec─ârei p─âr╚Ťi.┬áPutin a spus c─â c─âderea Uniunii Sovietice a fost ÔÇ×cea mai mare tragedie geopolitic─âÔÇŁ a secolului al XX-lea.C├ónd lua╚Ťi ├«n considerare acest lucru ├«n at├ót de mult din comportamentul lui Putin din ultimul deceniu – anexarea Crimeei, luminarea Occidentului ├«n leg─âtur─â cu ac╚Ťiunile militare din Siria prin negarea activit─â╚Ťii Rusiei, st├órnind tensiuni ├«ntre NATO ╚Öi Turcia – devine u╚Öor s─â construi╚Ťi o imagine a unui lider. ├«ncerc├ónd s─â restabileasc─â m├óndria ╚Ť─ârii sale ╚Öi prea fericit s─â exploateze oportunit─â╚Ťile oferite de omologii naivi la nivel mondial.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan își strâng mâna la ceremonia de deschidere a proiectului gazoductului Turkstream din Istanbul, Turcia, în ianuarie 2020.

Pre╚Öedintele rus Vladimir Putin ╚Öi pre╚Öedintele turc Recep Tayyip Erdogan ├«╚Öi str├óng m├óna la ceremonia de deschidere a proiectului gazoductului Turkstream din Istanbul, Turcia, ├«n ianuarie 2020.ÔÇ×De la sf├ór╚Öitul R─âzboiului Rece, mul╚Ťi din genera╚Ťia lui Putin au crezut c─â se afl─â ├«nc─â ├«ntr-un r─âzboi politic cu OccidentulÔÇŁ, spune Mark Galeotti, profesor onorific la University College London, cu sediul ├«n prezent la Moscova.ÔÇ×Acest lucru a devenit mai acut dup─â anexarea Crimeei ├«n 2014 ╚Öi de aceea vede╚Ťi acum o Rusia mai confortabil─â cu punerea trupelor la grani╚Ťele interna╚Ťionale, r─âsp├óndirea dezinform─ârii ╚Öi urm─ârirea disiden╚Ťilor politici.

├Än ceea ce ├«i prive╚Öte, aceasta este o baz─â de r─âzboi ÔÇŁ, spune Galeotti, ├«nainte de a ad─âuga c─â ÔÇ×pentru Occident, totu╚Öi, Rusia este extrem de sup─âr─âtoare, dar nu chiar at├ót de mare o amenin╚ŤareÔÇŁ.Unii sus╚Ťin c─â amenin╚Ťarea relativ limitat─â a lui Putin a generat o politic─â occidental─â slab─â ├«n fa╚Ťa agresiunii ruse.┬áLa r├óndul s─âu, acest lucru a ├«nsemnat c─â pre╚Öedintele rus poate efectua acte ostile cu foarte pu╚Ťine consecin╚Ťe.Logica merge cam asa.┬á

Agen╚Ťii ru╚Öi care┬áotr─âvesc un fost spion rus pe p─âm├óntul britanic┬áeste, desigur, sinistru ╚Öi amenin╚Ť─âtor.┬áCu toate acestea, nu reprezint─â o amenin╚Ťare real─â pentru Regatul Unit, dar a merge mai departe dec├ót a impune sanc╚Ťiuni persoanelor apropiate de Putin ar putea fi mai mult─â b─âtaie de cap dec├ót merit─â.

Acest lucru, poten╚Ťial, ├«l joac─â ├«n m├óinile lui Putin, deoarece ├«i permite s─â roteasc─â aceste evenimente ca dovad─â c─â el este un om puternic de neatins care se lipe╚Öte de Occident, o tem─â la care a ├«nc─âlzit ├«ntr-un discurs la Clubul de discu╚Ťii anual Valdai din Soci, joi sear─â. ├«n care a tr├óntit SUA pentru ÔÇ×mizeriaÔÇŁ pe care a creat-o ├«n Afganistan.ÔÇ×E╚Öecul pe termen lung al Occidentului a fost s─â trateze fiecare act ostil ca pe un incident izolat, mai degrab─â dec├ót s─â vad─â modelul general al unei Rusii care nu are nicio dorin╚Ť─â sau interes s─â respecte regulile saleÔÇŁ, spune Keir Giles, un coleg senior la Chatham House. ╚Öi autor al viitoarei c─âr╚Ťi ÔÇ×Cum ├«╚Öi d─â drumul RusiaÔÇŁ.

Aceasta, sus╚Ťine Giles, se afl─â ├«n centrul a tot ce se ├«nt├ómpl─â acum.ÔÇ×Rusia devine mai deschis─â ╚Öi mai direct─â. C├ónd Rusia exploateaz─â criza gazelor din Europa pentru a for╚Ťa prin proiectul s─âu de conduct─â Nord Stream sau ├«ntrerupe toate leg─âturile r─âmase cu NATO, se face deschis ╚Öi nu mai exist─â preten╚Ťia c─â Moscova lucreaz─â pentru rela╚Ťii bune. cu Occidentul.

Este acela╚Öi model pe care ├«l vedem pe plan intern ├«n Rusia – represiunea crescut─â este acum deschis─â ╚Öi se accelereaz─â, pentru c─â Kremlinului nu-i mai pas─â”.Consecin╚Ťele limitate pentru Occident, desigur, ofer─â pu╚Ťin confort celor care se opun lui Putin ├«n interiorul ╚Öi ├«n afara Rusiei.”Putin este un oportunist. Dezbinarea NATO este cel mai mare cadou pe care ├«l poate primi”, spune Riho Terras, fost comandant al For╚Ťelor de Ap─ârare Estoniene.┬á

„Dependen╚Ťa german─â de gazul rusesc este o problem─â pentru aceia dintre noi care ├«mp─ârt─â╚Öesc grani╚Ťa, deoarece submineaz─â unitatea. Brexit-ul ar putea fi bun pentru Marea Britanie, dar ridic─â ├«ntreb─âri despre o armat─â european─â care ar fi evident mai slab─â dec├ót NATO.”

Unii cred c─â cel mai mare atu al lui Putin a fost isteria ╚Öi exagerarea amenin╚Ť─ârii pe care o reprezint─â ├«ntr-o parte a Occidentului, combinat─â cu respingerea limitat─â din partea na╚Ťiunilor puternice, inclusiv SUA, pentru ostilitatea sa sincer─â.

„De fiecare dat─â c├ónd apare o oportunitate, el o va profita. S-a ├«nt├ómplat ├«n Ucraina, s-a ├«nt├ómplat ├«n Georgia. El ├«n╚Ťelege doar mesaje puternice ╚Öi dac─â continu─âm s─â ar─ât─âm dezunire, va r─âspunde ├«n natur─â. Este un lupt─âtor de strad─â.

Occidentul ├«ncearc─â s─â-╚Öi dea seama patineaz─â ├«n jurul Rusiei, dar Putin joac─â hochei pe ghea╚Ť─âÔÇŁ, spune Terras.Personalit─â╚Ťile opozi╚Ťiei din Rusia cred c─â Occidentul poate lua m─âsuri care ar putea sl─âbi pozi╚Ťia lui Putin.ÔÇ×Sanc╚Ťiunile personale ├«mpotriva persoanelor apropiate lui Putin, care sunt implicate ├«n corup╚Ťie ╚Öi abuzuri ale drepturilor omului, vor face un drum lung spre atingerea acestui obiectivÔÇŁ, spune Vladimir Ashurkov, un politician de opozi╚Ťie ╚Öi directorul executiv al Funda╚Ťiei anticorup╚Ťie a liderului opozi╚Ťiei Alexey Navalny .

Cu toate acestea, mitul care a fost alimentat de confuzia ╚Öi inac╚Ťiunea occidental─â cu privire la exact cine este Putin ╚Öi ce ├«╚Öi dore╚Öte, a mers ├«ntr-un fel p├ón─â la crearea unui colos casnic care poate ac╚Ťiona din ce ├«n ce mai impun─âtor ├«ntr-un mod care serve╚Öte doar la hr─ânirea mitului. ├«nconjur├óndu-l ├«n Rusia.

Pentru toat─â isteria din Rusia din ultimul deceniu, s-ar putea ca reticen╚Ťa Occidentului de a ├«n╚Ťelege cu adev─ârat Putin s─â fi ajutat la crearea celei mai periculoase versiuni a omului care a fost vreodat─â posibil─â.

Sursa : CNN

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *