Cum a facut Occidentul cea mai periculoasă versiune a lui Putin

Cum a facut Occidentul cea mai periculoasă versiune a lui Putin

(CNN) În ultimul deceniu, Rusia renașterea lui Vladimir Putin a fost o preocupare perpetuă pentru mulți din Occident. Aceste preocupări nu sunt lipsite de temei. Este incontestabil că Putin și cercul apropiat al Președintelui au crescut în încredere în această perioadă. Fie că este vorba de anexarea unor părți ale altei națiuni, susținerea unui dictator într-un război străin sau otrăvirea disidenților pe pământul rus.

Kremlinul lui Putin nu pare să mai caute validarea unui Occident care a permis beligeranța Moscovei să crească cu un efect redus asupra comportamentului său.Lumii i s-a amintit de încrederea Rusiei în ultimele săptămâni. Pe măsură ce prețurile gazelor cresc în întreaga Europă din cauza unei aprovizionări reduse de gaz rusesc și Putin rupe legăturile diplomatice slabe ale națiunii sale cu NATO, merită să examinăm cât de grav l-au interpretat greșit factorii de decizie occidentali pe Putin și i-au ignorat disponibilitatea de a folosi armele pe care le are la dispoziție.

Criza energetică la nivel european dezvăluie un instrument foarte puternic care oferă Rusiei pârghie în relația sa cu Europa: rezervele sale de gaze.

Nu este un secret pentru nimeni că multe țări europene, inclusiv Germania, depind de aprovizionarea Rusiei cu gaze naturale. Lipsurile recente au afectat nu doar riscurile economice, ci și geopolitice ale acestei dependențe.În timp ce Rusia își îndeplinește obligațiile existente de a aproviziona țările europene, analiștii spun că ar putea crește exporturile pentru a permite depozitarea înainte de ceea ce ar putea fi o iarnă rece, reducând astfel costurile și calmând nervii.

Întrebarea din perspectiva rusă este, de ce ar trebui noi? Moscova încă așteaptă aprobarea de reglementare germană pentru Nord Stream 2 , o conductă controversată care ar conecta Rusia de Germania și ar furniza cantități mari de gaz către Europa de Vest. „Dacă autoritatea germană de reglementare va înmâna mâine autorizația pentru aprovizionare, livrările de 17,5 miliarde de metri cubi vor începe poimâine”, a declarat Putin joi la un forum televizat, dând vina pe politica energetică a UE pentru recenta criză a gazelor și prețurile ridicate, a raportat Reuters.

Conducta este controversată, deoarece mulți o văd ca pe un proiect de influență geopolitică pentru Moscova, o teamă care nu s-a temperat atunci când vicepremierul rus Alexander Novak a spus la începutul acestei luni că „finalizarea timpurie a certificării” pentru Nord Stream 2 ar ajuta la „răcire” în afara situației actuale.”Pe lângă avantajele financiare și geopolitice care ar putea veni din dependența Europei de gazul rusesc, contribuie și la o narațiune politică internă care a evoluat de-a lungul timpului în Rusia: Occidentul continuă să greșească lucrurile.

Stația de compresoare Slavyanskaya, situată în regiunea Leningrad din Rusia, este punctul de plecare al conductei Nord Stream 2.

Stația de compresoare Slavyanskaya, situată în regiunea Leningrad din Rusia, este punctul de plecare al conductei Nord Stream 2.„Miezul acestei narațiuni este că Europa și Occidentul trebuie să-și regândească politicile rupte, fie ele în ceea ce privește energia, intervenția externă sau construirea națiunii”, spune Oleg Ignatov, analist senior la Crisis Group din Rusia.”Acum zece ani, acest argument a fost mai defensiv, deoarece Kremlinul a vrut să se protejeze de criticile guvernelor occidentale sau ale ONG-urilor.

Dar acum Rusia poate susține că politicile occidentale au eșuat atât de grav în Libia, Siria și acum în Afganistan încât abordarea Rusiei a fost de fapt corectă tot timpul”, adaugă el.Eșecul occidental și succesul Rusiei sunt, desigur, relative la prioritățile fiecărei părți. Putin a spus că căderea Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare tragedie geopolitică” a secolului al XX-lea.Când luați în considerare acest lucru în atât de mult din comportamentul lui Putin din ultimul deceniu — anexarea Crimeei, luminarea Occidentului în legătură cu acțiunile militare din Siria prin negarea activității Rusiei, stârnind tensiuni între NATO și Turcia — devine ușor să construiți o imagine a unui lider. încercând să restabilească mândria țării sale și prea fericit să exploateze oportunitățile oferite de omologii naivi la nivel mondial.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan își strâng mâna la ceremonia de deschidere a proiectului gazoductului Turkstream din Istanbul, Turcia, în ianuarie 2020.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan își strâng mâna la ceremonia de deschidere a proiectului gazoductului Turkstream din Istanbul, Turcia, în ianuarie 2020.„De la sfârșitul Războiului Rece, mulți din generația lui Putin au crezut că se află încă într-un război politic cu Occidentul”, spune Mark Galeotti, profesor onorific la University College London, cu sediul în prezent la Moscova.„Acest lucru a devenit mai acut după anexarea Crimeei în 2014 și de aceea vedeți acum o Rusia mai confortabilă cu punerea trupelor la granițele internaționale, răspândirea dezinformării și urmărirea disidenților politici.

În ceea ce îi privește, aceasta este o bază de război ”, spune Galeotti, înainte de a adăuga că „pentru Occident, totuși, Rusia este extrem de supărătoare, dar nu chiar atât de mare o amenințare”.Unii susțin că amenințarea relativ limitată a lui Putin a generat o politică occidentală slabă în fața agresiunii ruse. La rândul său, acest lucru a însemnat că președintele rus poate efectua acte ostile cu foarte puține consecințe.Logica merge cam asa. 

Agenții ruși care otrăvesc un fost spion rus pe pământul britanic este, desigur, sinistru și amenințător. Cu toate acestea, nu reprezintă o amenințare reală pentru Regatul Unit, dar a merge mai departe decât a impune sancțiuni persoanelor apropiate de Putin ar putea fi mai multă bătaie de cap decât merită.

Acest lucru, potențial, îl joacă în mâinile lui Putin, deoarece îi permite să rotească aceste evenimente ca dovadă că el este un om puternic de neatins care se lipește de Occident, o temă la care a încălzit într-un discurs la Clubul de discuții anual Valdai din Soci, joi seară. în care a trântit SUA pentru „mizeria” pe care a creat-o în Afganistan.„Eșecul pe termen lung al Occidentului a fost să trateze fiecare act ostil ca pe un incident izolat, mai degrabă decât să vadă modelul general al unei Rusii care nu are nicio dorință sau interes să respecte regulile sale”, spune Keir Giles, un coleg senior la Chatham House. și autor al viitoarei cărți „Cum își dă drumul Rusia”.

Aceasta, susține Giles, se află în centrul a tot ce se întâmplă acum.„Rusia devine mai deschisă și mai directă. Când Rusia exploatează criza gazelor din Europa pentru a forța prin proiectul său de conductă Nord Stream sau întrerupe toate legăturile rămase cu NATO, se face deschis și nu mai există pretenția că Moscova lucrează pentru relații bune. cu Occidentul.

Este același model pe care îl vedem pe plan intern în Rusia — represiunea crescută este acum deschisă și se accelerează, pentru că Kremlinului nu-i mai pasă”.Consecințele limitate pentru Occident, desigur, oferă puțin confort celor care se opun lui Putin în interiorul și în afara Rusiei.”Putin este un oportunist. Dezbinarea NATO este cel mai mare cadou pe care îl poate primi”, spune Riho Terras, fost comandant al Forțelor de Apărare Estoniene. 

“Dependența germană de gazul rusesc este o problemă pentru aceia dintre noi care împărtășesc granița, deoarece subminează unitatea. Brexit-ul ar putea fi bun pentru Marea Britanie, dar ridică întrebări despre o armată europeană care ar fi evident mai slabă decât NATO.”

Unii cred că cel mai mare atu al lui Putin a fost isteria și exagerarea amenințării pe care o reprezintă într-o parte a Occidentului, combinată cu respingerea limitată din partea națiunilor puternice, inclusiv SUA, pentru ostilitatea sa sinceră.

“De fiecare dată când apare o oportunitate, el o va profita. S-a întâmplat în Ucraina, s-a întâmplat în Georgia. El înțelege doar mesaje puternice și dacă continuăm să arătăm dezunire, va răspunde în natură. Este un luptător de stradă.

Occidentul încearcă să-și dea seama patinează în jurul Rusiei, dar Putin joacă hochei pe gheață”, spune Terras.Personalitățile opoziției din Rusia cred că Occidentul poate lua măsuri care ar putea slăbi poziția lui Putin.„Sancțiunile personale împotriva persoanelor apropiate lui Putin, care sunt implicate în corupție și abuzuri ale drepturilor omului, vor face un drum lung spre atingerea acestui obiectiv”, spune Vladimir Ashurkov, un politician de opoziție și directorul executiv al Fundației anticorupție a liderului opoziției Alexey Navalny .

Cu toate acestea, mitul care a fost alimentat de confuzia și inacțiunea occidentală cu privire la exact cine este Putin și ce își dorește, a mers într-un fel până la crearea unui colos casnic care poate acționa din ce în ce mai impunător într-un mod care servește doar la hrănirea mitului. înconjurându-l în Rusia.

Pentru toată isteria din Rusia din ultimul deceniu, s-ar putea ca reticența Occidentului de a înțelege cu adevărat Putin să fi ajutat la crearea celei mai periculoase versiuni a omului care a fost vreodată posibilă.

Sursa : CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.