Continentul care se rupe în două. Sunt crăpături imense pe mii de kilometri, care ar putea duce la formarea unui nou ocean

Continentul care se rupe în două. Sunt crăpături imense pe mii de kilometri, care ar putea duce la formarea unui nou ocean

În 5 până la 10 milioane de ani, un nou ocean ar putea traversa continentul și ar putea transforma Africa de Est într-o insulă.

Africa se desparte în două continente încet, dar sigur. Acesta este un proces extrem de lung, care va dura milioane de ani, dar va duce în cele din urmă la o parte din Africa de Est ruptă de restul continentului, rezultând probabil apariția unui nou ocean între cele două mase de uscat, scrie iflscience.com.

Această descoperire este asociată cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume care se întinde pe mii de kilometri, prin mai multe țări, inclusiv Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.

Acest sistem înseamnă că placa africană se împarte în două plăci – placa somaleză, mai mică, și placa nubiană, mai mare – care se îndepărtează una de cealaltă cu un ritm foarte lent de doar câțiva milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.

 

În 2018, vestea că a apărut o fisură în Kenya a devenit virală, mulți susținând că aceasta este o dovadă că Africa s-a rupt în două chiar sub ochii noștri. În timp ce această scenă era legată de EARS, este puțin probabil să o prezinți drept o dovadă a marii despărțiri a Africii.

 

După cum a raportat IFLScience la acea vreme, aceea a fost probabil doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. EARS se află în procesul actual de aproximativ 25 de milioane de ani, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continent.

Cu toate acestea, în alte 5 până la 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la o lume cu care ar arăta drastic. În acest interval de timp, este posibil să vedem o nouă formă de ocean între placa somaleză și cea nubiană. Marele continent Africa își va pierde umărul estic și o mare vastă va despărți Africa de Est.

Oricât de ciudat ar părea, merită să ne amintim că suprafața Pământului este într-o stare constantă de flux. Procesul este atât de lent încât oamenii nu îl pot percepe.

 

Înfățișarea lumii așa cum o cunoaștem este relativ nouă. Pământul și marea pe care le vedem astăzi – din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania – sunt produsul unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă la o scară de timp de milioane de ani.

 

Despărțirea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice.

Sursa: IFL Science

One thought on “Continentul care se rupe în două. Sunt crăpături imense pe mii de kilometri, care ar putea duce la formarea unui nou ocean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.