Ce vrea Putin?

Ce vrea Putin?

Cand Vladimir Putin a spulberat pacea din Europa dezlantuind un razboi impotriva unei democratii de 44 de milioane de oameni, justificarea sa a fost ca Ucraina moderna, occidentala, era o amenintare constanta, iar Rusia nu se putea simti “in siguranta, se dezvolta si exista”.

Dar dupa saptamani de bombardamente, mii de morti si un exod de milioane de refugiati, ramane intrebarea: care este scopul sau de razboi si exista o cale de iesire?

Ce vrea Putin?

Obiectivele pe care le-a stabilit la inceputul invaziei Rusiei par sa fi fost atenuate in timpul unui razboi despre care a presupus ca va fi castigat rapid. Nici macar nu putea sa recunoasca ca a fost o invazie sau un razboi, preferand fictiunea unei “operatiuni militare speciale”.Dar ceea ce este clar este ca el vede acest lucru ca pe un moment crucial in istoria Rusiei. “Viitorul Rusiei si viitorul sau loc in lume sunt in joc”, spune seful serviciilor de informatii externe Serghei Nariskin.Scopul initial al liderului rus a fost de a depasi Ucraina si de a-si detrona guvernul, punand capat definitiv dorintei sale de a adera la alianta defensiva occidentala Nato.El a spus poporului rus ca scopul sau este de a “demilitariza Ucraina”, de a proteja persoanele supuse la ceea ce el a numit opt ani de agresiune si genocid de catre guvernul Ucrainei. “Nu este planul nostru de a ocupa teritoriul ucrainean. Nu intentionam sa impunem nimic nimanui prin forta”, a insistat el.Dar nu au existat nazisti si nici genocid, iar Rusia a impus forta brutala asupra a zeci de orase si orase si a unit ucrainenii in opozitie cu ocupatia sa.

Bombardamentul continua – dar ultimele rapoarte ale negocierilor de pace sugereaza ca Rusia nu mai incearca sa rastoarne guvernul si vizeaza in schimb o Ucraina neutra.

Va ajunge Putin la un acord cu Nato?

In orice caz, presedintele rus si-a dublat dezgustul fata de Occident si alianta militara defensiva de 30 de membri. S-ar putea sa ia in considerare un compromis cu Ucraina, dar pentru el Occidentul are un singur scop – sa divizeze societatea din Rusia si, in cele din urma, sa o distruga.Inainte de razboi, el a cerut Nato sa intoarca ceasul inapoi la 1997 si sa inverseze expansiunea spre est, eliminand fortele si infrastructura militara din statele membre care s-au alaturat aliantei din 1997 si nesfasurand “arme de atac in apropierea granitelor Rusiei”. Aceasta inseamna Europa Centrala, Europa de Est si tarile baltice.

Ce urmeaza pentru Rusia?

Presedintele Putin a fost uimit de amploarea raspunsului occidental la invazia sa. El stia ca membrii Nato nu vor pune niciodata ghete pe teren in Ucraina, dar nu ar fi putut ghici amploarea sanctiunilor care au deja un efect dramatic asupra economiei Rusiei – si este furios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.