Ce este cancerul ?

Ce este cancerul ?

Ce este cancerul?

Cancerul este una dintre cele mai devastatoare boli ale secolului XXI. Este o afec╚Ťiune complex─â ╚Öi divers─â, care poate afecta orice parte a corpului uman. De╚Öi exist─â multe tipuri diferite de cancer, toate au ├«n comun faptul c─â celulele anormale se dezvolt─â ╚Öi se ├«nmul╚Ťesc ├«ntr-un mod necontrolat.

Cum se dezvolt─â cancerul?

Pentru a ├«n╚Ťelege cum se dezvolt─â cancerul, trebuie s─â ├«n╚Ťelegem mai ├«nt├ói cum func╚Ťioneaz─â celulele normale ├«n corpul nostru. Corpul uman este alc─âtuit din trilioane de celule, care se divid ╚Öi se ├«nlocuiesc ├«n mod regulat. Acest proces este str├óns reglementat de c─âtre genele noastre ╚Öi de c─âtre sistemul imunitar.

Cancerul apare atunci c├ónd aceast─â reglare a diviziunii celulare este perturbat─â. Celulele anormale se formeaz─â ╚Öi ├«ncep s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â ├«ntr-un ritm necontrolat. Aceste celule anormale formeaz─â o mas─â de ╚Ťesut numit─â tumoare. Tumoarea poate fi benign─â sau malign─â.

Tumoare benign─â

O tumoare benign─â este o mas─â de celule anormale care nu se r─âsp├óndesc ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului. De obicei, aceste tumori nu reprezint─â o amenin╚Ťare grav─â pentru s─ân─âtate ╚Öi pot fi ├«ndep─ârtate chirurgical. Cu toate acestea, ├«n unele cazuri, tumoarele benigne pot cre╚Öte ├«n dimensiune ╚Öi pot exercita presiune asupra ╚Ťesuturilor ╚Öi organelor din jur.

Tumoare malign─â

O tumoare malign─â, cunoscut─â ╚Öi sub numele de cancer, este o mas─â de celule anormale care se r─âsp├óndesc ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului. Aceste celule maligne pot invada ╚Ťesuturile ╚Öi organele s─ân─âtoase din apropiere ╚Öi pot ajunge ├«n sistemul limfatic sau ├«n fluxul sanguin, r─âsp├óndindu-se ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului. Acest proces se nume╚Öte metastaz─â ╚Öi este ceea ce face cancerul at├ót de periculos ╚Öi dificil de tratat.

Cauzele cancerului

Cancerul este o boal─â complex─â ╚Öi multe dintre cauzele sale nu sunt pe deplin ├«n╚Ťelese. Cu toate acestea, cercet─ârile au identificat anumite factori care pot cre╚Öte riscul de dezvoltare a cancerului:

 • Fumatul – Fumatul este una dintre principalele cauze evitabile de cancer. Fumul de ╚Ťigar─â con╚Ťine peste 7.000 de substan╚Ťe chimice, dintre care multe sunt cancerigene.
 • Alcoolul – Consumul excesiv de alcool poate cre╚Öte riscul de cancer la gur─â, g├ót, esofag, ficat ╚Öi s├ón.
 • Alimenta╚Ťia nes─ân─âtoas─â – O diet─â bogat─â ├«n gr─âsimi saturate, zah─âr ╚Öi alimente procesate poate cre╚Öte riscul de cancer.
 • Expunerea la radia╚Ťii – Expunerea la radia╚Ťii ionizante, cum ar fi radia╚Ťiile din tratamentele de cancer sau radia╚Ťiile solare, poate cre╚Öte riscul de cancer.
 • Factorii genetici – Anumite muta╚Ťii genetice mo╚Ötenite pot cre╚Öte riscul de cancer.

Semne și simptome ale cancerului

Semnele ╚Öi simptomele cancerului pot varia ├«n func╚Ťie de tipul ╚Öi stadiul bolii. Unele dintre cele mai comune semne ╚Öi simptome ale cancerului includ:

 • Prezen╚Ťa unei umfl─âturi sau a unei mase ├«n corp
 • Modific─âri ale pielii, cum ar fi apari╚Ťia unor pete sau a unor aluni╚Ťe noi
 • Modific─âri ale obiceiurilor digestive, cum ar fi diareea sau constipa╚Ťia persistente
 • Pierdere inexplicabil─â ├«n greutate
 • Modific─âri ale vocii sau dificult─â╚Ťi de ├«nghi╚Ťire
 • Oboseal─â persistent─â sau sl─âbiciune

Diagnosticul și tratamentul cancerului

Diagnosticul cancerului implic─â de obicei o combina╚Ťie de teste ╚Öi proceduri, cum ar fi:

 • Examinarea fizic─â – Medicul poate efectua o examinare fizic─â pentru a c─âuta semne de cancer.
 • Analize de s├ónge – Analizele de s├ónge pot ajuta la detectarea anumitor markeri tumorali sau a altor semne ale cancerului.
 • Imagistic─â medical─â – Tehnici precum radiografia, tomografia computerizat─â (CT), rezonan╚Ťa magnetic─â (RMN) ╚Öi ecografia pot fi utilizate pentru a ob╚Ťine imagini detaliate ale interiorului corpului.
 • Biopsie – O biopsie implic─â prelevarea unei mostre de ╚Ťesut pentru a fi examinat─â ├«n laborator ├«n vederea detect─ârii celulelor canceroase.

Tratamentul cancerului poate varia ├«n func╚Ťie de tipul ╚Öi stadiul bolii, dar poate include:

 • Chirurgia – Chirurgia poate fi utilizat─â pentru a ├«ndep─ârta tumora ╚Öi ╚Ťesuturile ├«nconjur─âtoare afectate de cancer.
 • Chimioterapia – Chimioterapia implic─â utilizarea de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folose╚Öte cookie-uri pentru a v─â oferi o experien╚Ť─â de navigare mai bun─â. Navig├ónd pe acest site web, sunte╚Ťi de acord cu utilizarea noastr─â de cookie-uri.