Bătălia pentru Insula Şerpilor.

Bătălia pentru Insula Şerpilor.

Cum poate deveni această stâncă din Marea Neagră decisivă pentru viitorul întregului război din Ucraina

Insula Şerpilor are în acest moment o extrem de importantă valoare militară şi strategică pentru Rusia, mai ales după scufundarea crucişătorului Moscova, care asigura inclusiv o umbrelă de protecţie antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră. În lipsa acestei nave, dacă ruşii vor reuşi să-şi instaleze pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, vor putea controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei, se arată într-o analiză BBC.

Imagine înregistrată de o dronă Bayraktar cu o navă rusească de patrulare Raptor distrusă în apropiere de Insula Şerpilor, mai 2022. Foto: Profimedia Images

Insula Şerpilor a revenit în actualitate în ultimele zile, după mai multe raiduri şi atacuri ale ucrainenilor asupra mai multor nave de patrulare sau care asigurau alimentarea trupelor ruse aflate în zonă, inclusiv asupra unor obiective aflate pe insulă.

„Ucraina a reuşit să lovească cu succes sistemele antiaeriene ruseşti şi navele de alimentare, cu ajutorul dronelor Bayraktar. Vasele ruseşti de aprovizionare beneficiază de o protecţie (antiaeriană) minimă, după scoaterea flotei ruse în Crimeea, în urma scufundării crucişătorului Moscova”, se arată într-o analiză de securitate realizată de ministerul britanic al Apărării.

În acelaşi timp, dacă Rusia va reuşi să-şi consolideze poziţia prin instalarea pe insulă de sisteme antiaeriene şi baterii lansatoare de rachete de croazieră, va putea stăpâni întreaga zonă de nord-vest a Mării Negre.

„Dacă trupele ruse vor reuşi să castige controlul total al Insulei Şerpior şi să-şi instaleze sisteme antiaeriene cu rază lungă, vor putea controla marea, uscatul şi cerul din întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei”, a declarat pentru BBC expertul militar Oleh Jdanov.

Recent, ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele Moscovei au provocat pierderi grele în rândul militarilor ucraineni, în urma unei tentative de recucerire a insulei de către forţele Kievului, care a inclus folosirea de trupe speciale, avioane de luptă, elicoptere şi drone. În schimb, oficialii ucraineni au precizat că s-au limitat doar la atacarea unor nave şi obiective militare de pe insulă

În cazul în care ruşii vor continua să controleze insula, acest lucru ar putea avea efecte dezastruoase asupra Ucrainei, atât din punct de vedere strategic, cât şi economic.

În prezent, comerţul în porturile Ucrainei este blocat, după cum a anunţat preşedintele Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.