A fost admis proiectul care instituie obligativitatea certificatului verde la locul de munca de comisiile din Senat

A fost admis proiectul care instituie obligativitatea certificatului verde la locul de munca de comisiile din Senat

Comisiile reunite juridica si de sanatate au acordat cu majoritate de voturi, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativa prin care personalul unor unitati publice si private este obligat sa prezinte la locul de munca certificatul digital.

Sedintele celor doua comisii, care s-au desfasurat initial separat, au fost intrerupte de parlamentari de la AUR. Sedinta a fost reluata, la ea participand fizic senatori PNL, USR si UDMR. De asemenea, AUR a participat la sedinta comuna a celor doua comisii cu un grup de deputati si senatori.

Potrivit formei initiatorilor, parlamentari de la PNL si UDMR, propunerea legislativa stipuleaza ca certificatul atesta indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii: trecerea a cel putin 10 zile de la vaccinarea cu schema completa impotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boala si incadrarea intre a 15-a si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu acest virus si rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede ca personalul in cadrul unitatilor sanitare publice si private, aflate in subordinea sau coordonarea Ministerului Sanatatii, din cadrul caselor de asigurari de sanatate, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne si unitatilor subordonate, precum si din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adaugat si personalul din cadrul unitatilor de asistenta medicala profilactica si curativa si persoanele fizice care activeaza ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale si de medicamente.

“Dispozitiile (…) se aplica si autoritatilor, institutiilor publice si de interes public, de utilitate publica si celorlalte unitati publice, centrale si locale, regiilor autonome, operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in cladiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. In cadrul entitatilor publice si private, obligatia prezentarii certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputatilor si ai Senatului, persoanelor care ocupa functii publice sau de demnitate publica, precum si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in cadrul respectivelor entitati”, se arata in amendamentele adoptate de cele doua comisii.

Presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei, a mentionat ca si vizitatorii acestor institutii trebuie sa se supuna acelorasi reguli.

Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de catre personalul unitatilor publice, de membrii Camerei Deputatilor si Senatului, de persoanele care ocupa functii publice sau de demnitate publica, de persoanele fizice – furnizori de servicii medicale, de dispozitive si de medicamente. Pentru personalul din cadrul unitatilor publice si private care face dovada unei afectiuni ce reprezinta contraindicatie la vaccinare si e stabilita de un medic de specialitate conform normelor medicale in vigoare, activitatea de testare se organizeaza cu suportarea costurilor de catre angajator. Pentru unitatile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arata in propunerea legislativa amendata in comisiile de specialitate ale Senatului.

Conducerea unitatilor publice si private verifica certificatelor digitale prin intermediul aplicatiei mobile “Check DCC”.

Raporturile de serviciu in baza carora isi desfasoara activitatea personalul din unitatile publice si private care nu prezinta certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspenda de drept, fara plata drepturilor salariale, pe o perioada de 30 de zile. Suspendarea se constata prin dispozitia scrisa a organului de conducere al unitatii. In situatia in care personalul din unitatile publice cumuleaza 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu inceteaza de drept.

Potrivit unui amendament al lui Florin Citu insusit de comisie, suspendarea de drept nu opereaza sau, dupa caz, inceteaza in cazul persoanei vaccinate cu cel putin o doza de vaccin. In acest caz persoana vaccinata beneficiaza de testarea gratuita la locul de munca exclusiv pana la incheierea la termen a schemei complete de vaccinare, avand obligatia incheierii schemei complete in termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuarii primei doze de vaccin se face cu adeverinta de vaccinare.

Nerespectarea obligatiilor care revin in sarcina persoanele juridice reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.

Prevederile nu se aplica autoritatilor si institutiilor din cadrul autoritatii judecatoresti, fiindu-le aplicabile dispozitiile Legii nr. 114/2021 privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei de COVID-19.

Sursa: ProTv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.