12 lucruri pe care nu le stiai despre Titanic

12 lucruri pe care nu le stiai despre Titanic

Cand RMS Titanic a plecat in calatoria sa inaugurala din Southampton, Anglia, pe 10 aprilie 1912, a fost salutata drept „noua minune a lumii”. O fapta remarcabila a ingineriei, ea a fost cea mai mare si mai luxoasa nava vazuta vreodata si, in ciuda scufundarii ei tragice cinci zile mai tarziu, ea ramane o sursa de mandrie durabila in orasul in care a fost construita – Belfast.

Titanic a fost construit la santierul naval Harland & Wolff din estul Belfastului, iar orasul a fost extrem de mandru ca a fost ales pentru a construi un astfel de vas emblematic si mandru si de efortul si maiestria celor pana la 15.000 de oameni care au ajutat-o ​​sa o construiasca.

Mii de oameni s-au aliniat pe malul Belfast Lough pe 2 aprilie 1912 pentru a o privi plecand spre Southampton, pentru a nu se mai intoarce niciodata. Titanic este probabil cea mai faimoasa nava din lume, dar iata 12 lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre faimosul vas de croaziera.

Titanic

  • Designul lui Titanic a fost conceput pe un pahar de vin si mancare rafinata. Lord Pirrie si J. Bruce Ismay au decis ca viteza va fi echilibrata cu calitatea cazarii. Se zvoneste ca atunci cand Pirrie a intrebat lungimea navei, Ismay a raspuns, cu paharul de vin in mana, „construieste-mi o nava stabila care sa nu deranjeze sedimentele din aceste vinuri fine”.
  • Ancora centrala a lui Titanic a fost forjata manual in Dudley, Anglia, cantarea 16 tone si a luat 20 de cai de tractiune Clydesdale pentru a o transporta de la forja la Gara Dudley, la doua mile distanta.
  • Datorita dimensiunii navelor din clasa Olympic, in care Titanic era unul din trei, santierul naval a trebuit sa se pregateasca doi ani pentru a le putea construi. Aceasta a implicat constructia a ceea ce era atunci cea mai mare rampa de rampa din lume si cel mai inalt portal de constructie din lume.
  • La vremea respectiva, Belfast era orasul cu cea mai rapida crestere din Imperiul Britanic, era capitala lenjeriei si franghiei, cu cea mai mare firma de constructii de nave din lume. Dovezi in acest sens pot fi vazute si astazi in tot orasul.
  • Douazeci si doua de tone de sapun si seu au fost raspandite pe rampa de la santierul naval Harland & Wolff pentru a lubrifia trecerea Titanicului in raul Lagan.
  • Palniile Titanicului erau suficient de largi pentru a conduce un tren.
  • Facilitatile de la bord au inclus o sala de sport, piscina, baie turceasca, o canisa pentru caini de prima clasa si un teren de squash. Cabinele de prima clasa de pe Titanic erau la fel ca si cabinele de hotel. Clasa a doua era la fel de buna ca clasa intai pe alte nave.
  • Celebra scara, care a fost printre cele mai luxoase amenajari de pe nava, a fost inspirata de scara de la Primaria Belfast, care poate fi vizitata si astazi.
  • Titanic a fost aprovizionat cu tone de mancare si bautura – inclusiv 40.000 de oua si 15.000 de sticle de bere.
  • Titanic a fost lansat in 62 de secunde la 31 mai 1911. Navele Olimpice si licitate, Nomadic si Traffic au parasit Belfast, atragand peste 100.000 de spectatori si jurnalisti care calatoreau din Londra si America.
  • Titanic se afla acum la 370 de mile in largul coastei Newfoundland, la aproape doua mile si jumatate (4.000 m) sub nivelul marii, cu vedere la un mic canion de dedesubt.
  • Nu exista lumina la aceasta mare adancime si putina viata poate fi gasita. La Titanic Belfast, vizitatorii pot vedea Dr Ballard’s – omul care a descoperit pentru prima data epava Titanicului – imagini de inalta definitie cu cum arata Titanic-ul astazi si pot afla mai multe despre elementele individuale din epava folosind podurile interactive.

One thought on “12 lucruri pe care nu le stiai despre Titanic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *