🕵️‍♂️ Cel mai important traficant de droguri columbian a fost capturat

🕵️‍♂️ Cel mai important traficant de droguri columbian a fost capturat

Guvernul columbian a anunţat, sâmbătă, capturarea lui Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel” . Cel mai căutat traficant de droguri din ţară, informează AFP.

“Este lovitura cea mai dură dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră. Comparabilă doar că căderea lui Pablo Escobar”, a afirmat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat în social media.

The Guardian notează că Statele Unite ofereau o recompensă de 5 milioane de dolari pentru găsirea lui Otoniel. Iar Columbia oferea aproximativ 800.000 de dolari pentru informaţii cu privire la locul în care se afla bărbatul.

Pablo Escobar liderul cartelului de la Medellin care a controlat până la 80 la sută din comerţul global de cocaină a fost ucis de poliţia columbiană în 1993.

Imaginile date publicităţii de guvernul columbian îl arată pe Otoniel zâmbind, îmbrăcat în negru, înconjurat de militari columbieni înarmaţi. Traficantul a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea frontierei cu Panama.

“A fost cea mai importantă expediţie în junga – din istoria militară a ţării noastre”, a menţionat Duque.

Poliţia columbiană a lucrat în colaborare cu agenţii din SUA şi din Marea Britanie, a declarat directorul Jorge Vargas.

Operaţiunea în timpul căreia un poliţist a fost ucis a mobilizat aproximativ 500 de membri ai fosţelor de ordine susţinuţi de 22 de elicoptere.

Otoniel a fost transferat sâmbătă la Bogota cu avionul, unde el a fost escortat la sediul poliţiei.

Clan del Golfo este cel mai important grup de traficanţi de droguri din Columbia şi arestarea liderului său reprezintă o lovitură dură dată de guvern crimei organizate.

Cartelul format din foşti membri ai unor grupuri paramilitare care au luptat cu gherilele de stânga până în urmă cu aproximativ un deceniu este finanţat în principal prin traficul de droguri. Dar şi prin exploatare minieră ilegală şi şantaj, este prezent în 300 de municipalităţi din Columbia.

Otoniel, în vârstă de 50 de ani, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009. Face obiectul unei proceduri de extrădare. Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea bărbatului.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo ca se numără printre responsabilii valului de violenţă de după semnarea acordului de pace cu gherila Fortelor armate revoluţionare.

În 2017, Otoniel şi-a anunţat intenţia de a ajunge la un acord pentru a se preda justiţiei. Guvernul a reacţionat mobilizând 1.000 de soldaţi pentru a-l găsi.

Otoniel a devenit liderul Clan del Golfo în 2012, după moartea fratelui său Juan de Dios “Giovanni”.

Potrivit poliţiei, traficantul se ascundea în junglă în regiunea Uraba nu folosea telefonul el apelând la curieri pentru a comunica. “El dormea în ploaie, fără să se apropie vreodată de zonele locuite”, a explicat Vargas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *